משקאות איזוטונים, לא לשתות ביחד עם ג'לים או תמרים

___________1.jpg

מאת יאיר קרני*

רבים מאתנו שותים משקאות איזוטונים, אך מעטים יודעים למה הכוונה בשם איזוטוני. משקאות איזוטונים מכילים מרכיבי תזונה חיוניים שריכוזם דומה (iso) לריכוזם בגוף.  המילה המקוצרת טונוס היא מעולם הכימיה ואומרת לנו שהלחץ האוסמוטי (איזו "קללה" נחמדה) של המרכיבים על דפנות המעי לפני ספיגתם לדם דומה ללחץ שלהם בחלל הגוף.

אז מה מכילים המשקאות האיזוטונים?

1. מים שריכוזם 94%-95% והם המרכיב שבנוכחות שאר המרכיבים, נספג הכי מהר לתוך מחזור הדם, משם עוברים לשרירים ובכך מונעים מהגוף להתייבש. התייבשות היא מצב שמוריד את היכולת הגופנית ובהמשך עלול לסכן חיים.

2. אלקטרוליטים (מלחים)  שריכוזם גבוה מ 1%. בנוזלי הגוף יש ריכוזים שונים של נתרן, אשלגן וכלור. במשקאות האיזוטונים יש ריכוז דומה של החומרים הללו כשלנתרן יש חשיבות-על משום שמלבד תכונתו האיזוטונית בהאצת תהליכי ספיגה, הוא גם מופרש בזיעה יותר מכלור ומאשלגן. לכן, חשיבותו במשקה האיזוטוני עליונה.

3. סוכרים בדרך כלל יש במשקאות איזוטונים 5%-6% סוכר בצורת סוכרוז – הסוכר הלבן הרגיל, או גלוקוז, שהוא סוכר ענבים הפחות מתוק ויותר היפרטוני (מעכב ספיגה) משאר הסוכרים, אופרוקטוז היותר מתוק מבין השלושה ופחות היפרטוני מגלוקוז. לפעמים מכניסים למשקאות האיזוטונים רב-סוכר הנקרא מאלטודקסטרין, שנספג מהר מאד ובקלות רבה מאד, אין לו מתיקות ואין לו השפעה שלילית על ספיגתם של מרכיבי התזונה האחרים במשקה. המאלטודקסטרין יכול להעלות מאד את הערך הקלורי של המשקה מבלי לפגוע בתכונותיו האיזוטוניות. מתי תכונה זו חשובה? כאשר צריך יותר אנרגיה: בשעת רכיבה בקור, באימון אינטרוולים ואימוני עליות ממושכים.  ככלל, משקאות איזוטונים נספגים בגוף מהר יותר ממים רגילים ולכן יעילים יותר בזמן פעילות גופנית ובעיקר בחום.

__________________________.jpg

נא לא לבלבל בין משקה איזוטוני למשקה אנרגיה כמו שרן מחזיק ביד

מתי לא מומלץ לשתות משקה איזוטוני? 
לא ביחד עם ג'לים, לא ליד תמרים ובננות ולא ליד כריכים עם חלבון, משום שאז הופך ריכוז הסוכרים לגבוה מדי. 
לעומת זאת  ערבוב של משקה איזוטוני עם חלבון מי-גבינה בריכוז של 30 גרם חלבון יחד עם 500 סמ"ק משקה איזוטוני, גורם להתאוששות מהירה מאד של השריר אחרי כל מאמץ גופני בכל מקצועות הספורט.