top_logo.png

  _________________________2_01.jpg



        

מורה נבוכים לכבישון המשדרג

18.jpgמשדרגים- מורה נבוכים
בואו נודה על האמת, אם כסף לא היה מהווה בעיה, היינו כבר רוכבים מזמן על אופני החלומות שלנו או לפחות מפנקים את עצמנו באיזה אביזר אקזוטי במיוחד (אני מתכוון באופניים). נכון שחלק מכל נושא השדרוג הוא בכלל אמוציונאלי ולפעמים רוכבים מבצעים שינויים אסתטיים בלבד, דבר שהוא לגיטימי לחלוטין, אבל אם אתם בעניין של שדרוג פונקציונאלי, כלומר לשדרג כדי ממש לשפר ביצועים תוך התחשבות בעלות מול תועלת, כדאי לכם לקרוא את המאמר הבא...

 

מבט כולל

קודם כל רצוי להסתכל על המכלול "רוכב-אופניים". בסופו של דבר אנחנו צריכים להניע את המסה המשותפת הזו, הרוכב והאופניים וכל מה שעליהם, קדימה.

דבר שני, לא כל שינוי מתאים לכל סוג רכיבה ולכן חייבים לקחת בחשבון את סוג הרכיבה. לדוגמה, שימוש בצמיגים דקים במיוחד בעלי לחץ גבוה ייתן לכם מהירות קווית גבוהה בגלל הפחתת התנגדות הגלגול ולכן מתאים לרכיבה נגד השעון במסלול ישר, אך ספק רב אם תפיקו מהשדרוג הזה תועלת או הנאה אם תשתתפו במרוץ מרובה פניות או ברכיבת כביש ארוכה במיוחד: אחיזת הכביש תרד באופן משמעותי וגם המהמורות שתספגו מהכביש במשך הרכיבה ישאירו אתכם מותשים  וכואבים בסופו של יום.

ד"ר מיקלה פרארי, רופא הספורט האיטלקי ששימש כמאמן ויועץ בכיר לרוכבים כמו לאנס אמסטרונג וטוני רומינגר (ואף הואשם באספקת חומרים משפרי ביצועים שאסורים לשימוש דוגמת ה- EPO) מדבר על שלושה אלמנטים כאשר באים לקבוע את מידת הביצועים של האופניים:משקל, קשיחות ונוחות.

 

משקל – קבוע מול מסתובב

עד כמה משפיע המשקל על ביצועי האופניים? ובכן, המשקל משפיע בעיקר על רכיבה בעלייה ועל התאוצה. בתנועה במישור יש רכיב אופקי בלבד, אנחנו נעים במקביל לכוח המשיכה של כדור הארץ. כאשר מתחילים לטפס נכנס גם רכיב אנכי למשוואה שגדל ככל שזווית העלייה גדולה יותר (כלומר ב- 90 מעלות, דמיוניות כמובן, הרכיב האנכי הוא מקסימלי) ככל ששיפוע העלייה גדול יותר (כלומר הכביש תלול יותר) ההשפעה של המשקל על מהירות הרכיבה גדולה יותר שכן לרכיב האנכי ולכוח המשיכה יש השפעה גדולה יותר. פרארי מדבר גם על משקל כגורם המשפיע על התאוצה אחרי פנייה, בגישור לבריחה או בספרינט לקו הסיום. מדידות שנעשו על משקלים והשפעתם על טיפוס מדברים על כך שכל 500 גרם של הפחתה באזורים שאינם נעים (שלדה, אוכף, כידון וכו') יביא לשיפור של 30 שניות על כל שעה של טיפוס. למשקל החלקים הנעים, לעומת זאת, כמו הגלגלים והדוושות (עם הדוושות מחשבים גם את משקל הנעליים שמחוברות אליהן)  השפעה גדולה אף יותר: כל 100 גרם של הפחתה במשקל יביאו אתכם 20 שניות מהר יותר על כל שעת טיפוס. זה אולי נשמע מעט אבל אם נחשוב שהרוכב והאופניים הם יחידה נעה אחת, רוכב שמטפס לחרמון במשך שלוש שעות ויפחית ממשקל גופו 4.5 ק"ג ומאופניו חצי ק"ג נוספים יפחית כרבע שעה מזמן הטיפוס שלו. אם אותו חצי ק"ג ייעשה בחלקים נעים, השיפור בזמן הטיפוס יהיה אף גדול יותר. 

ככלל, ככל שהמשקל המסתובב נמצא רחוק יותר מהציר שלו, כך השפעתו על התקדמות האופניים גדולה יותר. כלומר, אם ניקח שני זוגות גלגלים בעלי משקל זהה, חשוב לבדוק האם יש שוני בחלוקת המשקל בתוך הגלגל עצמו. יצרנים רבים טורחים להפחית ממשקל החישוק ולהעביר את משקל הגלגל לכיוון המרכז בגלל הסיבה הזאת בדיוק. צמיג כבד, בגלל היותו מרוחק מציר הגלגל, השפעתו על התאוצה שלו גדולה מאד בהשוואה לאותה תוספת משקל שהייתה מתבצעת באזור ציר הגלגל לדוגמה. 

 

משקל מסתובב נוסף שהפחתה בו עשויה לשפר את המהירות הוא אזור הדוושות והנעליים. ד"ר אדמונד בורק מקולוראדו בחן וראה שהבדל של 125 גר' לכל נעל ודוושה (250 גר' בסך הכול לשתי הרגליים) דורש מהרוכב להשקיע 1.5% יותר כדי לקבל את אותו הספק. לדבריו, ככל שמרחק הרכיבה גדל, הפרש כזה נעשה משמעותי יותר ויותר ויכול להגיע לערכים משמעותיים בסופה של רכיבה ארוכה של 4-5 שעות ויותר.

בורק מציין את השפעת המשקל גם על התנגדות הגלגול. רוכב כבד מפעיל לחץ גדול יותר על דפנות הצמיגים, מה שמגביר את החיכוך עם הכביש, מעלה את התנגדות הגלגול ומוריד את המהירות.

 

קשיחות

כולם מבינים שאי אפשר לשחק סנוקר עם חבל. בדיוק מאותה סיבה, אופניים גמישים מדי יגרמו לאובדן של אנרגיה. האזורים שבהם חשוב לבדוק את הקשיחות הם כמובן השלדה, הגלגלים, הקראנקים והכידון. על כל האזורים הללו מופעלים לחצים ופיתולים במהלך הרכיבה, בעיקר בשינויי קצב, האצות, ספרינטים וטיפוס בעמידה. לכן, אם אתם שוקלים להחליף לשלדה קלה יותר, בדקו את הקשיחות שלה (רכיבת מבחן, סקירה של מבחן דרכים בלתי תלוי, ניסיון של רוכבים אחרים וכו').

 

 

נוחות

בקרב יצרני האופניים המתקדמים קיימת בשנים האחרונות מגמה שאומרת: convenience is the new performance . גם אם נתעלם לרגע מהתוכן השיווקי כדאי להבין: אחרי כמה שעות על האוכף, בכבישים עם אספלט באיכות לא משובחת, חוסר נוחות יגרום לירידה בביצועים ולצבירת עייפות. הנוחות נובעת בראש ובראשונה מהתאמת האופניים לרוכב: גודל שלדה, גובה אוכף ומיקומו ביחס לציר המרכזי, רוחב כידון וכו'. החברות המתקדמות מבינות את זה ולכן שלדות רבות היום מיוצרות בגיאומטריות שאינן דורשות גמישות של נערת גומי ואפשרות ההתאמה שלהן למגוון רחב של אוכלוסיות גדולה ופשוטה יותר.
 

מידת הנוחות מושפעת גם מנקודות החיבור עם האופניים: מפשעה (אוכף מתאים, מכנס איכותי), כפות רגליים (גובה אוכף, מיקום קליטים, מידת נעל וגרביים) וכפות ידיים (מיקום ידיות המעצור, רוחב כידון, כפפות, צורת הכידון והתאמתו לכפות הידיים שלכם). על כל הנקודות הללו אסור להתפשר. מעבר לפגיעה בהנאה מהרכיבה, בעיות "נוחות" מסוימות שאינן מטופלות עלולות להפוך לבעיות בריאותיות ולפציעות כרוניות בצוואר, בכפות הידיים, בגב, בברכיים ובמפשעה.

 

לסיכום וגם עלות מול תועלת

ההשקעה המשתלמת ביותר היא הפחתה במשקל הרוכב. ירידה של 10 ק"ג במשקל הכללי תביא אתכם לפסגת החרמון כחצי שעה מהר יותר. כדי למקסם את השדרוג הבא שלכם מהאופניים, נסו לבדוק את עצמכם מול סדר העדיפויות הבא:
 

1.      משקל גוף- תבדקו אם יש מצב להוריד כמה ק"ג מעצמכם כי אם כן, זה השדרוג הכי טוב שאתם יכולים לתת לעצמכם. יחס עלות-תועלת: גבוה מאד.

2.      צמיגים- מעבר למשקל משפיעים על נוחות, התנגדות גלגול ואחיזת כביש. יחס עלות/תועלת – גבוה.

3.      נעליים ודוושות- משקל, נוחות וקשיחות (של הסוליה). יחס עלות תועלת: בינוני עד גבוה.

4.      גלגלים- היום כל מה שמתחת ל- 1,400 גר' מתחיל להיחשב כקל. חשוב לבדוק אם יש הגבלה למשקל רוכב ואם הגלגלים מצליחים לשמור על קשיחות, בעיקר בפניות ובהאצות. יחס עלות-תועלת: בינוני עד גבוה.

5.      חלקים סטאטיים קלים במיוחד- אם עברתם את ארבעת הסעיפים הראשונים בשלום ויש לכם עוד כמה שקלים בארנק, זה יכול להיות השלב הבא: כידון, מוט אוכף, סטם, אוכף (מבלי לוותר על נוחות). יחס עלות תועלת: בינוני.

6.      שלדה- התאמה, משקל וקשיחות. השלדות המתקדמות היום נעות סביב הקילו ואף מתחת לזה מבלי לאבד יותר מדי קשיחות. רוכב כבד וחזק יעדיף שלדה מעט יותר כבדה עם רמת חוזק וקשיחות גבוהה יותר. 

הדבר החשוב ביותר הוא התאמת השלדה לרוכב. יחס עלות-תועלת: בינוני.

 

 

 *הכתבה התפרסמה בגיליון החדש של חודש נובמבר במגזין אופניים.

 
 
Share

_________________________2_02.jpg

BANNER4.jpg

facebook.jpg

ofanaim_magazin199.jpgז

 
 
 
 
 
 
 
 

קוראים כותבים

מצאת מסלול רכיבה מענין? צילמת וידאו מגניב? הצטרף לקהילת הכותבים של אופניים! הצטרפותך תאפשר לך להוסיף ב"אזור הפרטי" אשר יופיע כאן כתבות ומסלולים, להשתתף בפורום אופניים, לנהל בלוג רכיבה, לקנות בחנות שלנו ולקבל עדכונים למייל בנושא אופניים

הניוזלטר שלנו

לקבלת עדכונים במייל על הנושאים הכי מענינים, המבצעים הכי חמים והחדשות האחרונות בנושא אופניים, הרשם לניוזלטר:

__________________________01.jpg

galil_ole_small.jpg

logo_jpg.jpg