הפינה של שאולי: יציאה לרכיבה באחד מימי אמצע השבוע - באופן ספונטני או מתוכנן, היא צ'ופר אמיתי אם לא לומר- חלומו הקטן של כל רוכב סופ"ש. (שהרי חלומו הגדול הוא לרכוב בכל יום) רוכבי סוף השבוע רוכבים בעיקר בשישי או/ו שבת שכן ידוע שהעבודה היא גורם מפריע במיוחד לרכיבות. על כן זהו התואר שהוענק להם ע"י אגודת הרוכבים הסודית שלחבריה יש שפע זמן פנוי והם דופקים טיולי רכיבה שווים מתי שרק מתחשק להם, הלא כן?)
בעונת הקיץ יש סיכוי גדול יותר לזכות בצ'ופר הזה. אתם יודעים, ימים ארוכים, בקרים בהם אפשר לצאת מוקדם (עם זריחה?..) לחטוף איזה שעה וחצי שעתיים (בשביל פחות מכך לא כדאי לקום) של רכיבה במסלול קל"ב ולהגיע לעבודה מחויכים אחרי מקלחת ושרירים שמרגישים. שלא לדבר על רכיבות עם שקיעה, או רכיבות לילה (זהו תחום נפרד שיש לו מכורים לא מעט ושווה כתבה מיוחדת). אני מכיר אישית רוכב שאופניו לא ראו מעולם אור שמש, הוא רוכב רק סינגלים עם פנסים בעוצמה של משאית וכך הוא פתר לעצמו בעיות רבות (עבודה, זוגיות אתם יודעים.. )
לעומת זאת רכיבת אמצ"ש בחורף נדירה ביותר. קצת מפוקפק לצאת לרכיבת בוקר עם זריחת החמה כאשר גם השמש לא החליטה עדיין אם כדאי לה לצאת מתוך שמיכת העננים. במיוחד כאשר השטח בחוץ מבוצבץ מהגשם של אתמול. הימים קצרים והלילות - רכיבה בלילה לא עולה על הדעת קר.. בררר.. לפיכך לא נותר לנו אלא לקחת יום חופש מהעבודה לצורך רכיבה שווה במיוחד.
כשמדובר בטיול מדבר בתקופה לה אני מחכה כל השנה, על אחת כמה וכמה. שכן מדבר וחורף - (יום שמשי ויפה בחורף) הולכים, יותר נכון מתגלגלים, יחד מצוין, לטעמי.
כך היה בבוקרו של יום רביעי בשבוע שעבר. כבר ב-6 בבוקר הכריזה השמש על ניצחונה ואנו התכנסנו אחרי שעה וחצי של נסיעה מהמרכז (מלבד איתן שהגיע מהצפון, בשבילו הרכיבה הזו התחילה בלילה), בכפר הנופש מצוקי דרגות הנישא מעל ים המלח. קבוצת רוכבים קטנה ואינטימית, וגם כמה טריסטמיות כתומות מקור. חלקנו מכירים זה את זה חלקנו חדשים זה לזה. לפנינו יום שלם של רכיבה בשבילי המדבר. ממצוקי דרגות עד ראש חצצון וחזרה. מסלול מעגלי שיש בו אוויר לנשמה ולגוף, תצפיות מרהיבות מעל מצוק העתקים אל ים המלח, ועוצמה מדברית מיוחדת במינה. עדיין קריר - קור נעים של בוקר והדילמה הנצחית האם לפשוט את מעיל הרוח הדקיק כבר בתחילת המסלול או להישאר לבוש ואז מאוחר יותר למצוא לו מקום בתיק, לא פוסחת עלי גם הפעם.
וכבר אנו מדוושים מערבה ודרומה אל תוככי המדבר. רחש הצמיגים על השביל הלבן ביום אמצ"ש שכזה ערב לאוזני כמנגינה משובחת.
האוויר נקי נשאף בשקיקה אל הריאות שמבינות שהיום נכון להם מאמץ קצת יותר רציני ומשמח מישיבה במשרד. בעליה הראשונה מנחל תקוע הגוף מתחיל להתחמם והלב מתרונן למראות גווני החום-לבן המיוחד של המדבר, תחליף מעולה למסך המחשב.
התפריט במסלול כולל עליות (את זו לרוג'ום א-נאקה- מצודה ירדנית הצופה אל מרחבי מדבר יהודה- אותה, לא עשינו הפעם).
ירידות מטריפות ושוב טיפוס אל ראש חצצון. ובאמצע מערות ומאגרי מים טבעיים ובנויים, כמו חרבת אל מנקושיה המלאה במים בתחילת המסלול בה אנו עוצרים בדרך חזרה, או מאגורת מים
זו שב- נ.צ. 604037 / 230886 באפיק ה נחל המוביל לרוג'ום תרומת YMCA (ככה כתוב על השלט הקטן המוטבע בסלע למראשותיה של מאגורת המים).
מצלמים, מתבדחים עוצרים לאכול ולשוחח על עננים ושאר תופעות טבע (תודה לדודי שהשכיל אותנו בנושאי מזג האוויר וחיזק את הרושם שהיום לא יהיה שיטפון.. ) השמיים לפחות עד הצהרים היו כחולים ורק ענני כבשים לבנים רעו בהן בשלווה והיוו תפאורה מושלמת לנוף המדבר. מכאן לשם ובאמצע שום מקום מופיע רוכב-דמות קטנה שמתבהרת מקרוב כילד בדואי על חמור. הוא זוכה כמובן לתמונה ומתלהב מדמותו שעל הצג הקטן של המצלמה מה שגורם לו לדבר מהר ובערבית שאני לא מבין וכמו חברים משנים אנחנו ממשיכים לרכוב, אני על האופניים והוא על החמור לצידי. והילד כמו ילד אוהב להשתעשע ומציע לי להתחרות בו. בלי לחכות שנייה נוספת הוא פוצח בדהרה תוך שהוא מדרבן במקלו את החמור, אני מנסה להשיגו עם הגלגלים אך הדשדש שבוואדי פועל לרעתי. בצומת הוואדיות הוא ממתין לי על גב החמור, מנפנף בזרועותיו וצוהל - אכן ניצחון בידו.
אני מזכה אותו בפרס של אלופים- חטיף אנרגיה משובח. הפסדתי בתחרות אבל זכיתי לחיוך רחב וצחור שיניים של ילד מאושר.
כבר צהרים ועדיין לא גמענו חצי המסלול, לפיכך בצומת השבילים אנו מוותרים על הטיפוס לרוג'ום א-נאקה, מחמת אי רצון להיקלע לחושך בדרך חזרה ואולי זה פינוק של אמצ"ש-בשבת כבר נתאמץ יותר.
ממשיכים לראש חצצון, מהלך שעה ויותר של רכיבה. טיפוס אחרון ואנו על שפת המצוק. הנוף ניגלה באחת לעיניים שראו עד עכשיו רק חום מדברי.
כחול של ים המלח, הקו הבהיר המעטר את שולי החוף, הירוק של קיבוץ מצפה שלם שכמו ונח על כף ידנו והפס השחור של כביש הערבה-זהו הנוף המדהים של ראש חצצון. עכשיו שקט. כולם מוקסמים וגם קצת אוכלים וכמובן מצלמים.
אני ניזכר בימים אחרים, לפני שנים בעת שרותי הצבאי כאשר היה המקום הזה לי לבית..
הלב מתרחב, הנוף למטה כמו בטיסה רק שהמטוס עצר בנקודה אחת לשעה קלה. קשה להתנתק, אבל העננים מצטופפים בשמיים שמתחילים לאבד משהו מהכחול של הבוקר. ואנחנו מתחילים לחזור על עקבותינו גולשים במורד אל השביל עוד כמה עליות וירידות ואנו מתחברים אל השביל ממנו הגענו. במרחק של עשרות מטר מהשביל מבחינים במערה נוספת ועוצרים לחקור גם אותה- זוהי חרבת אל מנקושיה - נ.צ. 607833 /234666 מאגורת מים המסומנת כבור מים במפה.
פירוש השם הוא החורבה החצובה בסלע. מקום חביב לעצירת קפה, שלצערנו לא איתנו-נישאר באוטו.
נתיב צדדי מוביל אל המאגורה וניתן לחסות בצילה. המאגורה בולטת בשל עץ אשל גדול הצומח בתוכה ובולט על רקע קירות האבן הלבנים של הוואדי. ממשיכים לכיוון נחל דרגות ופוגשים כמה ג'יפים שחוזרים. גם הם יצאו "לרכיבת אמצ"ש". מחליפים ברכות ועצות וממשיכים אל המכוניות הממתינות בפתחו של כפר הנופש-עדיין יש זמן לקפה ועוגיות לקנח בהם עוד אחת מהרכיבות המשובחות.
רכיבת אמצ"ש
נסו ותיהנו.
נקודות לציון:
מצוקי דרגות
כפר הנופש מצוקי דרגות נמצא בקצה מצוק העתקים המשקיף אל ים המלח, הרי מואב ומצוקי נחל דרגה. הכפר נמצא בפתחו של מדבר יהודה ומהווה כניסה יחידה לרמות המדבר באזור ים המלח. הכפר שוכן בנקודה שבה עלתה על הקרקע היאחזות מצפה שלם בשנת 1970, מספר שנים לאחר מכן עבר הקיבוץ לנקודת הקבע שלו, ההיאחזות הפכה לכפר הנופש מצוקי דרגות ששיך לקיבוץ מצפה שלם.
נחל דרגות
שם הנחל המקובל מתורגם מהשם הערבי 'ואדי דרג'ה', שפירושו 'נחל המדרגה'. שם זה מתייחס למפלים הרבים, המעניקים לנחל מבנה מדורג. נחל דרגה נחשב לארוך בנחלי מדבר יהודה; אורכו מגיע לכ-43 קילומטרים, ושטח אגן הניקוז שלו משתרע על פני שטח של למעלה מ-230 קמ"ר. יובליו הרחוקים ביותר מתחילים בהרי הרי חברון ובאזור הכפר זעתרה, שבפרברי בית לחם. יובלו העיקרי של הנחל הוא נחל תקוע, היורד מאזור היישוב תקוע, סמוך להרודיון, ומתחבר לקטע התיכון של נחל דרגה, סמוך למערות המפלט. נחל דרגה נשפך לים המלח סמוך לקיבוץ מצפה שלם, בין נחל קדרון מצפון לנחל חצצון מדרום.
נחל חצצון
נחל חצצון במדבר יהודה, יורד מחורבת סחבא, סמוך לישוב מעלה עמוס, ונשפך לים המלח סמוך לקיבוץ מצפה שלם, מדרום לנחל דרגה ומצפון לנחל קדם. שטח אגן ההיקוות שלו כ-85 קמ"ר, ואורכו כ-22 ק"מ. אורך הקניון שלו כ-4 ק"מ, ועומקו בחלקו התחתון למעלה מ-400 מטר.שם הנחל ניתן לו כתרגום שמו הערבי - ואדי חסאסה - נחל החצץ. חלקו העליון של הנחל נקרא ואדי עבין. יובלו העיקרי של הנחל הוא ואדי א-דבאבה
חרבת אל מנקושיה
מאגורת מים המסומנת כבור מים במפה.
פירוש השם הוא החורבה החצובה בסלע.
מקום חביב לעצירת קפה.
נתיב צדדי מוביל אל המאגורה וניתן לחסות בצילה. המאגורה בולטת בשל עץ אשל גדול הצומח בתוכה ובולט על רקע קירות האבן של הואדי.
רוג'ום א נקה
הייתה נקודת תצפית ובסיס של המשטרה הירדנית משנות ה- 50 ועד מלחמת ששת הימים.
במבנה היו חדרים סביב חצר, מגדלי תצפית עם חרכי ירי, אורווה, גנראטור, שירותים ובור מים.
מהמקום נוף מרהיב הכולל את שכונות ירושלים, ג'בל מונטר, הרי עבר הירדן, ערד, אום דרג', אריסטובוליה, כרמל, תל מעון, פני חבר ונבי יקין, מיצד, מעלה עמוס, תקוע ותוקוע, הר גילה והרודיון.
מדרום לשרידי המבנה רוג'ום עתיק שהוא שרידי מיצד הלניסטי-רומי ששמר על הדרך מעין גדי לתקוע
ראש חצצון
נקודת תצפית מ ט רי פ ה.
נוף לים המלח וגם למפל חצצון הנראה מאד מרשים מנקודה זו.
על שפת ים המלח ניתן לראות המון בולענים.
אחת מנקודות התצפית היפות באזור, למרות שקשה להגיע – שווה