top_logo.png

  _________________________2_01.jpg



        

מתל חדיד לקברות המקבים ויער בן שמן בחבל מודיעין

modiinדרגת קושי: קלה
אורך מסלול: 15 ק"מ
הארכת מסלול: ניתן לעשות אותו הלוך ושוב וניתן לשוטט בשבילי יער בן שמן באוות נפשכם.
יציאה וסיום: ראה בהמשך
עונה מועדפת: האביב. בשל הפריחה והמסלול בעל הכסות הירוקה. ניתן גם לרכיבה כל השנה
מגבלות: בקיץ - לא מומלץ כיוון שהמסלול חשוף ברובו לשמש
* נקודת יציאה: אנדרטת חיל התחזוקה למרגלות תל חדיד. קילומטר צפונית למחלף בן שמן.
* נקודת סיום: אתר קברות המקבים, בצמוד לצומת מכבים/מודיעין.
 
אזור הטיול שלנו מתרכז בחבל מודיעין כשתל חדיד נמצא בשולי החבל. מאחר והטיול מסתיים בקברי המקבים, הטיול מתאים במיוחד למשפחות ובמיוחד לכבוד חג החנוכה שמעלה על נס את גיבורי בניו של מתתיהו החשמונאי, שנלחמו ביוונים. ראוי לציין כי שמם של אחיו של יהודה המקבי - מקבים, מופיע במקורות גם כ:"מכבים" )כראשי תיבות של מתתיהו כהן בן יוחנן ו/או מי כמוך באלים ה' שנהוג לראות בזה את ה"סלוגן" של המרד באותה תקופה( וגם כ"מקבים" מלשון: "מקבת" = פטיש. המסלול שלנו הוא שטוח בעל עליות מעטות ושוליות בלבד. משום כך הוא מתאים לכל המשפחה, כמו כן הוא מתנהל על דרכים סלולות, רחבות ונוחות.
 
מכיוון שהמסלול הוא קווי = מתחיל בנקודה אחת ומסתיים בנקודה הרחוקה, מומלץ להתארגן על הקפצת רכב/ ים לנקודת הסיום בטרם היציאה לדרך. רובו של הטיול מתנהל בתוך יער בן שמן השופע שבילים רבים, רחבים וצרים מכל הסוגים והמינים. כדי לנווט היטב לאורך שבילי היער מומלץ להיעזר במפת יער בן שמן בהוצאת קק"ל. זהו שרטוט של היער והשבילים המסומנים בו בסימון שבילים הייחודי של הקק"ל. ניתן להשיג בפניה טלפונית ל"קו ליער" של קק"ל או בתחנות המידע.
 
יוצאים לדרך
כבר מהכניסה הצמודה למתחם המגודר של אנדרטת חיל התחזוקה למרגלות תל חדיד, נזהה מימין שלט של קק"ל עם מפה של המסלולים המסומנים באזור. נאתר את השביל הירוק - זה שמסומן בחצים קטנים ירוקים על גבי עמודוני עץ בגובה של מטר, לצד השבילים שלנו. השביל הירוק ייקח אותנו על הכביש העולה לכיוון תל חדיד. בשלב מסוים מסתיים שביל האספלט והדרך מתחלפת לשביל כורכר בהיר. נעלה לפסגת התל ונשקיף ממנו לכיוון מישור החוף.
 
תצפית מפסגת תל חדיד
מימין לשמאל נגד כיוון השעון: המושב הקרוב אלינו מצפון - בית נחמיה. מצפון מזרח - כפר טרומן, ממש תחתינו - מושב חדיד )ע"ש התל כמובן(, צמוד אליו - כפר הנוער של בן שמן, מושב בן שמן ומאחוריהם - מושב גינתון. העיר הגדולה הקרובה אלינו זו לוד וצמודה אליה מדרום - רמלה. דרומית מזרחית ללוד מושב בצורת קשת ארוכה - מושב אחיסמך. המושב הכי צמוד אלינו מדרום - כפר דניאל וצמוד אליו - מושב גימזו. למרגלות התל ממזרח זורם ערוצו של נחל נטוף שעובר בתוך שטח אימונים צה"לי של מחנה "מתקן אדם" הצמוד. במרחק כ 4 ק"מ מזרחה באותו כיוון - הכפר הערבי העוין בודרוס.

תל חדיד ונחל נטוף התל המתנשא לגובה של 147 מ' מעל פני הים ומשמר בין שרידיו התיישבות מראשית תקופת הברזל של עיר מוקפת חומה, כבר מתקופתו של יהושוע בן נון. בתנ"ך מוזכר הישוב כאחד המקומות בהם התיישבו שבי-ציון. במהלך חפירות ההצלה לסלילת כביש 6 נתגלו בתל שתי תעודות מעניינות בכתב יתדות ובשפה האשורית המשויכות למאה ה 7- לפנה"ס, בנות גילן של התעודות מתל-גזר.
 
עד לפני קום המדינה שכן במקום כפר ערבי בשם ח'דיתה שלא חדל להטריד את כפר הנוער הסמוך "בן שמן". הכפר נכבש במהלך מבצע "דני" ) 10/11.7.48 ( ע"י גדוד העמק של חטיבת "יפתח". כחצי שנה מאוחר יותר קם בצמוד מושב חדיד. התל והאזור המקיף אותו נמצאים בשיאם בעונת החורף ותחילת האביב. אז מתכסה הכל בעלווה ירוקה ובסוף החורף מתפרשים מרבדים אדומים של כלניות.
 
נחל נטוף, מלבד היותו יובל של נחל איילון, התפרסם בזכות ממצאים נדירים שהתגלו בו ב 1928- . שרידים של שבט אדם קדמון מזן ייחודי ששכן בנחל נטוף ולא היה מוכר במחקר העולמי. בין הממצאים: אוסף של כלי צור שונים מסוף תקופת האבן התיכונה ) 8000 לפנה"ס( ומנהגי קבורה ייחודיים. קהילת האדם הקדמון כאן זכתה להיקרא "התרבות הנטופית" ורשמה בכך מושג חדש במחקר הפרה-היסטורי העולמי. מפסגת התל אנחנו יורדים בדרך קק"ל הירוקה ורוכבים עליה כשני ק"מ, דרך שולי יער בן שמן עד למעבר תחת כביש מודיעין ) 443 ( שיוביל אותנו למצפה מודיעים.
 
מצפה מודיעים ויער בן שמן
מגדל התצפית הוקם כמצפור שרפות ביער והוא נבנה ב 1963- בצורת אבוקה/לפיד המסמלת את נס המרד החשמונאי. למרגלות המצפה בנוי אמפיתאטרון המיועד לכנסים, טקסים צבאיים ואירועים אחרים. בתקופת מלחמת העצמאות שכן כאן משלט צה"ל בשם: דיר אבו סאלם. יער בן שמן משתרע כיום על שטח של 34,000 דונם והוא אחד היערות הנטועים הגדולים ביותר בארץ. מכיל 7 "שערי כניסה" ליער. אדמותיו נרכשו בשנת 1904 והנקודה העברית הראשונה שהוקמה כאן ניצלה 100 דונמים מהשטח להקמת בית חרושת לתעשיית שמן. מכאן נגזר השם בן שמן )המרמז גם על משל הכרם, המשל המפורסם של הנביא ישעיהו: "כרם היה לידידי בקרן בן שמן..."(. המפעל שגשג והעסיק למעלה מחמישים עובדים, אלא שבשנת 1915 עלה באש ונשרף כליל.
 
הנטיעות הראשונות של קק"ל על אדמות בן שמן היו של עצי זית. אולם במהרה התברר כי גידול עצי הזית איננו מצליח, והמומחים המליצו לעבור לנטיעת עצי סרק - אורנים וברושים - וזאת בשטחים סלעיים ו/או תלולים שאינם ראויים לעיבוד חקלאי. בשנת 1908 הוקמה במקום חוות לימוד חקלאית, וכעבור שלוש שנים יסד בסמוך לה פרופ' בצלאל שץ כפר צורפים.
 
בשנת 1927 , נוסד כפר הנוער בן שמן, הפועל במלוא אונו עד היום. בשנות ה-60 פרצה קק"ל את דרך הפטרולים, ולידה נוסדה היאחזות הנח"ל מבוא מודיעים. בשנות ה 70- וה 80- נוספו חניוני נופש פעיל, ומרכז נטיעות לתיירים. בשולי היער קמה "נאות קדומים", שמורה בוטנית לצומח מתקופת המקרא, וכן הישובים כפר רות, שילת, נילי, מתתיהו, מכבים, רעות והעיר מודיעין.
 
בטיול בשבילי היער ניתן למצוא שלל "הפתעות" בדוגמת חניונים פעילים לפיקניק, פינות חמד ייחודיות ושרידים ארכיאולוגים שונים. במסלולנו זה נעבור על פני כמה מה"הפתעות" האלה. ממצפה מודיעים אנחנו ממשיכים על השביל הירוק ופונים ממנו שמאלה עם השילוט ל"בית הפגודה".
 
בית הפגודה
זהו מבנה בדוגמת מקדש תאילנדי הקרוי גם: ביתן ידידות ישראל-תאילנד. עשוי עץ ושיש בצבעי זהב, אדום ולבן. הביתן הוא מתנת העם התאילנדי לעם ישראל לציון הידידות בין שני העמים. הוא הוקם ביער במלאת 50 שנות עצמאות למדינת ישראל ו 50- שנה לעלייתו לכס המלוכה של המלך התאילנדי - בומביל )הגדול( אדוליידי. המבנה מוקף גדר וניתן לצפות בו מקרוב מאוד. מכאן נמשיך על השביל המסומן באדום. נגיע איתו ל"גן הפסלים" לאורך "דרך החשמל".
 
"דרך החשמל"
דרך זו זכתה לכינויה על שום קו החשמל העובר ביער לאורכה. בפסח תשנ"ב יזמה קק"ל מפעל של פיסול סביבתי ברחבה שבצד הדרך. ליד הדרך ניצבים פסלי אבן פרי מפעל זה, המוסיפים נדבך נוסף לאווירה המיוחדת של היער הוותיק. בין היצירות אפשר להבחין בסלע בו חרוטות דמויות יעלים המעוצבות בסגנון החריטות העתיקות שבנגב ובסיני, דמויות אדם וגילופים מעניינים אחרים. בנוסף לפסלים מצויים באזור זה גם מתקני משחק פיסוליים המעוצבים ממתכת ואבן המוסיפים גם הם נופך מיוחד ליער. נמשיך עם השביל האדום ברכיבה קצרה יחד עם השילוט ל"חניון העיוורים". פינה מוצלת, חביבה ומעניינת. כדאי מאוד לעשות סיבוב בשבילי הגן הזה ולקרוא את ההסברים בשלטים הפזורים בו. אם תגיעו בחורף - תזכו לראות פריחת רקפות מול השלט המסביר על הרקפת.
 
חניון העיוורים
חניון ללקויי ראיה ע"ש מוריס קאופמן שמטרתו להעניק לליקויי ראייה ולעיוורים הזדמנות לטייל בכוחות עצמם בנוף הפתוח. מסלול ההליכה הינו מעגלי ואורכו כ 500- מטר. אמצעי ההתמצאות הם מעקה שרשרת העוקב אחר המסלול. המטייל מניח את ידו על מעקה השרשרת, המלווה אותו לאורך המסלול. במקום ניטעו צמחים בעלי ריח חזק והשביל שולט בשלטי הסבר הכתובים בכתב ברייל בשפה העברית ובשפה האנגלית, ובהם איורים מובלטים המתארים את הצמחייה ואת הממצאים הארכיאולוגיים שבמקום כגון, גת, בור מים ומערות אחסון. בחניון העיוורים יש לנו פיצול של השביל האדום. פיצול אחד עולה צפונה ומתחבר לכביש אבל אנחנו נבחר את הכיוון האחר שלו, שממשיך דרומה ויוביל אותנו לצומת T מפגש עם דרך כחולה. בצומת נפנה שמאלה וכשנגיע לצומת נוספת הפעם של: כחול, ירוק ואדום - נפנה שמאלה עם השביל הירוק ומיד נבחין ביער משמאלנו בפינת ה"גן המוזיקלי". נזהה אותה על פי מתקן ברזל שנראה כמו מתקן מוזר של גן שעשועים.
 
הגן המוזיקלי
זהו חניון "קולות וצלילים" הכולל אלמנטים משחקיים מפיקי צלילים. הפסל "נוף משחקי" הנמצא בחניון, הוא פרי יצירתה של האמנית ציפורה גנדלר, משלב בתוכו התנסויות משחקיות. צינורות תת קרקעיים ועיליים משמשים לתקשורת "טלפונית". אם אתם מגיעים לכאן עם כל המשפחה ניתן לנהל תזמורת שלמה על המתקן בשיתוף כולם. מהגן המוזיקלי נרד חזרה לצומת שבילים ונבחר את השביל האדום - המשכו של השביל ממנו באנו. השביל יוציא אותנו לכביש. שימו לב, כחצי ק"מ לפני היציאה לכביש השביל מתפצל במעין מזלג שבילים - ימינה ושמאלה. בתווך מסתתר לו השילוט הקטן עם החץ האדום והוא מתייחס לשביל השמאלי. אז לא להתבלבל - לבחור את השביל השמאלי ולהמשיך איתו עד הכביש הראשי.
 
בכביש הראשי (זהירות כביש מסוכן!) יש לחצות אותו בזהירות, לפנות שמאלה, לרכב 100-200 מ' עד לפניה ימינה עם השילוט הגדול והברור: "קברי המקבים". ניכנס לפנייה בכביש ונפנה שמאלה. לאחר כמה עשרות מטרים נבחין מצד שמאל בדרך העולה לגבעה . שם פזורים להם הקברים העתיקים שזכו להיקרא: קברי המקבים, בצורת פירים מלבניים חצובים בסלע. במקום גם מתחם של אנדרטת זיכרון גדולה לחללי מלחמת העצמאות שנפלו בקרבות באזור.
 
קברות המקבים
האתר הקרוי "קברי המכבים" הוא קבוצת קברים חצובים בסלע שכונו בפי הערבים "קובור אל יהוד", דהיינו, קברי היהודים. קברים אלו נחצבו כנראה בתקופה הרומית. בשנת 1910 הנהיגו כאן תלמידי גימנסיה "הרצליה" מסורת של הדלקת לפיד מודיעים והעברתו על ידי רצים לירושלים. מאז, נהוג לראות באתר כאן את קבריהם של הלוחמים ההיסטוריים המוכרים לנו מחג החנוכה.
 
לא רחוק, מזרחית לנו, מעבר לקו הירוק העובר ממש בסמוך נמצא הכפר הערבי העוין אל-מידיה, ברכס הרי גופנא. הכפר משמר את שמו של הכפר היהודי הלניסטי "מודיעים", כפרם של מתתיהו החשמונאי ובניו. בשנת 166 לפנה"ס יצאה מכאן קריאתו המפורסמת של מתתיהו לבני כפרו: "מי לה' אלי" ומיד אחריה יצא עם חמשת בניו, ביניהם יהודה המקבי - למדבר ומשם החל להבעיר את אש המרד בכל חוצות יהודה.
 
המשכו של המרד היה במלחמה עקובה מדם וקרבות עזים של המקבים יחד עם צבא העם כנגד צבאות היוונים ובסופה של המלחמה זכתה יהודה לעצמאות משך 150 השנה הבאות ובני משפחת חשמונאי זכו בכס הכהונה. שושלת הכהונה לבית משפחת חשמונאי התקיימה שנים רבות כשבזמנו של אלכסנדר ינאי הגיעה הממלכה לשיאים חדשים. אשתו, שלומציון המלכה המשיכה אחרי מותו את הנהגת המדינה אך השושלת החשמונאית החלה לקרוס ולהתפרק לאחר מותה בגין סכסוכי ירושה שפרצו בין שני בניה: הורקנוס ואריסטובולס.
 
משלט 219
בצמוד לאתר קברי המקבים נמצא קבר שיח' בעל כיפה עגולה. זהו קבר שיח' אל ע'רבאוי. סמוך לקבר השיח' נמצא שלט המספר את קורותיו של משלט 219 שהיה במקום במסגרת מלחמת העצמאות. במהלך מבצע "דני" השתלטו כוחותינו גם על אזור מודיעין ועם כניסת ההפוגה השנייה לתוקפה נתפסו משלטים באזור. אחד מהם היה משלט 219 . הגזרה הייתה רגועה ובמשלט החזיק כוח חי"ם )חיל משמר( מחטיבת "קרייתי". ביום 23.9.48 תקפו את המשלט ערבים מקומיים בסיוע הלגיון, במפתיע ותוך הפרת ההפוגה. מגיני המשלט הופתעו ונאלצו לסגת נוכח עדיפות האויב, ורבים נפגעו בנסיגה הקשה. למחרת תקפו כוחותינו בחזרה וכבשו את המשלט. סה"כ בהתקפות על המשלט נפלו 23 לוחמים ששמותיהם חרוטים בלוח הגלעד במקום.
 
חומר קריאה נוסף על יער בן שמן ואתרים נוספים ניתן למצוא באתר האינטרנט של הקרן הקיימת לישראל בכתובת:  www.kkl.org.il
*חברת נביעות, לייבק בע"מ ואיגוד האופניים השקיעו את מיטב המאמצים כדי להבטיח שהמידע בדיסק טיולי אופניים זה יהיה מדוייק. מובהר בזאת כי חברת נביעות, לייבק בע"מ, איגוד האופניים ו/או מי מטעמם אינם אחראים למסלולי הטיול באופניים המפורטים לעיל לתיאור המסלולים, מפת המסלולים, לרבות לכל נזק אשר יגרם במהלך ו/או כתוצאה מהרכיבה או כל פעולה אחרת במסלולים.
 
Share

BANNER4.jpg

aaa22.jpg

facebook.jpg

panaracer.jpg

ofanaim_magazin199.jpg

small_baner_motoofan.jpg

 

קוראים כותבים

מצאת מסלול רכיבה מענין? צילמת וידאו מגניב? הצטרף לקהילת הכותבים של אופניים! הצטרפותך תאפשר לך להוסיף ב"אזור הפרטי" אשר יופיע כאן כתבות ומסלולים, להשתתף בפורום אופניים, לנהל בלוג רכיבה, לקנות בחנות שלנו ולקבל עדכונים למייל בנושא אופניים

הניוזלטר שלנו

לקבלת עדכונים במייל על הנושאים הכי מענינים, המבצעים הכי חמים והחדשות האחרונות בנושא אופניים, הרשם לניוזלטר:

__________________________01.jpg

galil_ole_small.jpg

logo_jpg.jpg