43.9% מהישראלים משתזפים - כך עולה מסקר שבוצע לא מכבר בישראל ואילו מחקר שנערך בארצות הברית טוען, שמדובר בהתנהגות ממכרת. אז חברים, ממש כמו רכיבה על אופניים,,,,אם לא בא לכם להיגמל – אז לפחות תתחילו להגן על עצמכם טוב יותר
הקיץ כבר כמעט בעיצומו וכל רוכב אופניים ממוצע (וגם רוכבת) כבר יודע שהשיזוף שמקשט את רגליו השריריות ואת ידיו המסוקסות הוא אמנם יפה וסקסי , אבל גם מסוכן ואפילו קטלני. קרני השמש הקרירות שמציצות בעצלנות בשעות הבוקר המוקדמות בינות לעננים או מעבר לאופק שעה שאנו יוצאים לרכיבה, הופכות עם הדיוושים שחולפים לצורבות ומסוכנות. והנה למרות המודעות ההולכת וגדלה לסכנה אנחנו לא מפסיקים לדווש גם בשעות החמות ורוב הרוכבים גם אינו מקפיד להצטייד בקרמים ובמשחות להגנה. אגב המכשיר הטוב ביותר נגד הקרינה הוא הבד. כן שרוולים וכל מה שיכול להציל על עורנו עשוי להציל את חיינו.
מדוע זה קורה? משום שהישראלי הממוצע כמו גם רוכב האופניים, סבור "לי זה לא יקרה". מסקר שערכה חברת הסקרים הישראלית"גיאוקרטוגרפיה", עולה, שהרוב המכריע של הישראלים אוהבים את המראה השזוף ומוכנים להתמכר לתחושה הנעימה של קרני השמש על גופם ולא פחות מכך לצבע השחום שמתקבל על עורם.
מדובר בנתון מפתיע למדי, אם חושבים על כך שאנחנו חיים בתקופה שבה כמעט כל אדם נחשף למידע על הנזק שגורמות קרני השמש לעיניים , לעור הפנים ולגוף. זיהום האוויר והפגיעה בשכבת האוזון, שאמורה לסנן חלק מקרניים אלה, אף מחמיר את המצב ומשנה לשנה חלה עלייה ברמת הקרינה האולטרה סגולה (UV) המגיעה לכדור הארץ. למעשה, על כל ירידה של אחוז אחד בשכבת האוזון מתרחשת עלייה כפולה ברמת הקרינה האולטרה סגולה, והצפי הוא שב-30 השנים הקרובות תעלה רמת ה- UV בלמעלה מ-30%. ובכל זאת, כמו שאפשר לראות מהסקר, אנחנו לא נרתעים, אלא ממשיכים להשתזף – והרבה.
מחקר חדש, שנערך באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, מצא שיש לכך סיבה הגיונית. השיזוף, כך טוענים החוקרים האמריקאים, הוא התנהגות ממכרת ממש כמו השימוש באלכוהול ובסמים. לטענתם, החשיפה לקרניים האולטרה סגולות, שמגיעות הן מהשמש תוך כדי רכיבה, גורמת לשחרור אנדרופינים במוח, ואלה בתורם גורמים לתחושה של אופוריה.
כולנו מכירים את הקרמים להגנה מפני השמש . חלקם ממש צורב ומעצבן כשנוזל לנו על הפנים או לעיניים תוך כדי רכיבה. עכשיו יש עוד אופציה: כדי לאפשר לציבור בכלל ולרוכבי האופניים בפרט להשתזף בבטחה (אם יש בכלל דבר כזה שיזוף בטוח) המציאו הצרפתים את הפיטו ברונז? כמוסות לבליעה, שמבטיחות שיזוף מהיר ויעיל בשילוב עם הגנה על העור. המוצר מכיל לטענת משווקיו נוגדי חמצון, המגנים מפני הפגיעה בעור והוא מעניק לעור גוון שזוף בזמן קצר יותר, מגן מפני קרני ה-UV ( כוויות ) ולאורך זמן אף מאט את תהליך ההזדקנות והופעת הקמטים.
החומר המרכזי עליו מתבססות הכמוסות לשיזוף מוכר לכולנו: אבקת הכורכום, שמעניקה את צבע הברונזה לעור וידועה בספרות הרפואית בהשפעתה על מחלת הסרטן. כמו כן מצויים בכמוסות איזופלבונים מסויה המעניקים לחות לעור, בטא קרוטן, תמצית זרעי ענבים, ויטמין C מצופה, ויטמין E, סלניום, אבץ, ועוד.
הסקר שערכה חברת "גיאוקרטוגרפיה" עבור פיטו פריז מגלה עוד שני נתונים מעניינים: בדומה לרוכבי האופניים, רוב חובבי השיזוף הישראליים (43.4%) הם בעלי הכנסה ממוצעת גבוהה למדי - מעל 10,000 ₪ למשק בית. אבל מה שאולי יפתיע אתכם יותר הוא מינו של חובב השיזוף: גברים, מתברר, שולטים בשטח הזה עם 42.6% לעומת 37.4% מהנשים. הם יתכן שהגברים פשוט מודעים פחות לסכנות שבשיזוף?
לסיכום: רוכבים יקרים רוצים להשתזף ? ותרו על זה והגנו על עצמכם בקרם בעל מקדם הגנה גבוה או שתבלעו שתי כמוסות כורכום ליום כי לא משנה מה שיגידו לכם, לסרטן העור אין מרפא ולמרות כל אמצעי ההגנה שאנו נוקטים כמות שעות השמש שאנו צוברים כרוכבי אופניים חורגת ברוב המקרים מהמומלץ.